Att förbereda sig inför en heldag på skidor: elitidrottare Linn berättar
Linn Suchomel
På vintern finns det många fysiska aktiviteter att göra ute: skridskor, längdskidor, slalom, pulkaåkning med mera. Generellt sett brukar kylan ute höja blodsockret men detta är individuellt och för mig brukar blodsockret oftast sjunka istället.
Jag har åkt en hel del längdskidor de senaste vintrarna och oftast är turerna ungefär en timme långa. Jag brukar förbereda mig på ett liknande sätt som jag gör inför andra träningspass (simning, cykel eller löpning) som jag har mycket erfarenhet ifrån.
Om man ska bege sig ut en heldag på skidor så krävs det mycket energi. Då är det viktigt att vara påfylld innan och det är också viktigt ha med sig energi som räcker hela dagen. Ha också med dig utrustning (diabetesprylar och eventuellt powerbank) och förvara insulin och teknikprylar nära din kropp så de inte blir kalla.
Det jag generellt har sett på mitt blodsocker är att även om det kan bli pressat när jag är ute och rör på mig i kylan så stiger det ganska snabbt efter aktiviteten när jag har kommit in i värmen igen. Jag brukar kräva mer insulin då än i vanliga fall.
Jag tror det är viktigt att planera innan och ha i åtanke hur blodsockret brukar reagera i kyla. Och att aldrig ge sig ut utan blodsockermätare, insulin, dextro etc nära till hands. Och telefon såklart så man kan ha koll på CGM-värdet.
DIA.SE.216-01-FEB2022