Från diagnos till drömjobb: André Oliveira inspirerar med sin kamp mot typ 1-diabetes
André Oliveira
André Oliveira, en 37-årig ambulanssjukvårdare, maratonlöpare och äventyrslysten snowboardåkare, vägrar låta typ 1-diabetes stå i vägen för sina drömmar. Med hjälp av moderna diabeteshjälpmedel som Omnipod DASH och en kontinuerlig glukosmätare, CGM, hanterar André sin diabetes och inspirerar andra att leva livet utan begränsningar.
Livet med typ 1-diabetes: André Oliveiras resa mot att övervinna hinder
Att leva med typ 1-diabetes innebär dagliga utmaningar, men för 37-årige André Oliveira, en ambitiös ambulanssjukvårdare, maratonlöpare och äventyrslysten snowboardåkare, finns det inget som kan stå i vägen för hans drömmar och liv. Idag använder André diabeteshjälpmedlen Omnipod DASH och en CGM, som hjälper honom hantera sin diabetes utan att kompromissa med sitt liv. “Min diabetes ska inte styra mig, utan jag ska styra min diabetes,” säger André.
Att tävla mot sin diabetes – och inte låta den vinna
André var elva år gammal när han fick sin diabetesdiagnos. “Jag skulle ju bli brandman, så jag blev ju helt förstörd, för det var det första jag frågade - om jag fick bli brandman. Men det fick jag inte, så då tog ju livet slut,” berättar André. “Jag var sänkt länge.”
Men ett tjockt pannben, motiverande simtränare och många år som tävlingssimmare under tonåren formade André: “Eftersom jag är en tävlingsmänniska så har jag ändå tävlat lite mot diabetesen, att jag ska göra de här grejerna,” berättar André, som inte släppte taget om sin dröm att jobba som brandman. Efter ett jobb som brevbärare tog han anställning på SOS Alarm och fick där upp ögonen för ambulanssjukvården. “Jag mejlade och frågade om man fick jobba hos dem med diabetes, och de sa ja.” I juni 2020 började André jobba som ambulanssjukvårdare, efter några år som undersköterska på både barn- och vuxenakuten. “Jag är jätteglad att jag började på ambulansen, det är världens bästa jobb.”
Livsstilen den drivande faktorn vid val av diabeteshjälpmedel
När André var tävlingssimmare och tränade upp till 8 gånger i veckan så påverkade det hur han valde att hantera sin diabetes: “Jag tog långtidsverkande insulin,” säger André. “Det fanns lite pumpar redan då. Men det var som att gå med en faxmaskin på höften. Och jag simmade så mycket, så jag tänkte att det är ingen idé att jag har den här. Då kan jag lika gärna sticka mig själv.”
År 2016 blev det dock dags att prova en slangfri insulinpump från Omnipod. “Det har varit min grej att jag inte velat ha pump till dess för att jag inte ville ha slang och det här med att den ska ligga i fickan. Men jag tyckte att den passade,” säger han. “Jag skaffade Omnipod för att den var liten och smidig i samband med att jag skulle åka till Nepal och cykla downhill. Och jag kände att jag behövde någonting som var smidigt.”
Resan till Nepal, med intensiva cykeldagar om mer än åtta timmar, underlättades tack vare Omnipod: “Med podden så kunde jag kan reglera - ‘Okej nu ska jag ut och cykla jättelångt. Då sänker jag min basala dos.’ Så det var smidigt,” berättar André.
“Du kan göra allt du vill göra”
Det finns många berättelser i media och sociala medier som bara pratar om det sämsta med att leva med diabetes, enligt André. Han vill istället jobba aktivt med att få ut sin historia och sina erfarenheter för att inspirera människor som lever med typ 1-diabetes: “Det är klart att när man får diabetes så blir man orolig. Det är jättejobbigt, det är ett helvete. Det är inte en dans på rosor, men man måste också kunna hitta något positivt,” säger André, som tack vare sin diabetes har lärt känna många nya människor när han varit på olika läger och evenemang - människor han säger att han aldrig annars hade träffat.
Till andra, framförallt unga, människor som lever med diabetes har André följande budskap:
“När man har diabetes så blir man ändå ganska bra på att planera. Det är ju det det handlar om, planering,” säger han. “Sluta inte leva, livet tar inte slut! Du kan göra allt du vill göra. Du kan resa, du kan träna det du vill och göra roliga saker.”
André själv är ganska bra på att hitta på roliga saker. Förutom att åka downhill i Nepal har han genomfört, och fortsätter genomföra, flera imponerande fysiska prestationer. Han har bland annat deltagit i 15 Stockholm Maraton och två Ironman, sprungit ultramaraton och gjort En Svensk Klassiker. "Jag sprang min första maraton när jag var 18. Och det var bara för att bevisa att jag kan. Det hade jag nog inte gjort om jag inte hade haft diabetes,” säger André och avslutar: “Min diabetes ska inte styra mig, utan jag ska styra min diabetes.”
OMNI.SE.146-01-AUG2024